KİTAPLAR

Kaan Cenk Adasoy

Doğu Akdeniz'de Satranç

  • İnceleme:

Doğu Akdeniz, jeopolitik gerilimlerin, tarihsel çıkar çatışmalarının ve büyük güçlerin stratejik oyunlarının merkezinde yer alıyor. Doğu Akdeniz'de Satranç adlı bu eser, bölgedeki enerji kaynaklarından deniz yetki alanlarına kadar uzanan karmaşık meseleleri satranç tahtasında oynanan bir oyun metaforuyla anlatıyor.

Bu kitap, sadece diplomasi ve uluslararası ilişkilerle ilgilenenleri değil, tarih ve siyaset meraklılarını da içine çeken bir bakış açısı sunuyor. Büyük güçlerin bölgedeki hamleleri satranç taşlarına benzetilerek, okurlara derin bir strateji analizi sağlıyor. Doğu Akdeniz’deki güç dengeleri, enerji politikaları, müttefiklikler ve düşmanlıklar, kitabın ana ekseninde işleniyor.

Doğu Akdeniz'de Satranç, bölgeye dair bilgi edinmek isteyen herkes için günümüzün en güncel ve önemli meselelerini anlaşılır bir dille ele alıyor. Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Mısır ve büyük küresel güçlerin bölgedeki çıkarlarının nasıl şekillendiğini daha iyi anlamak için bu kitap, uzmanlar tarafından önerilen bir kaynak.

Soner Yalçın / Gazeteci-Yazar

Kaan Cenk Adasoy’un Kaynak Yayınları’ndan çıkan Doğu Akdeniz’de Satranç kitabını herkese tavsiye ederim…

Prof. Dr. Ata Atun / KKTC I. ve III. Cumhurbaşkanları Politik Danışmanı

Tarihini bilmeyen, gelecekte başına ne geleceğini ve kimlerle nasıl mücadele edeceğini bilmiyor demektir. Geleceği doğru şekillendirmek için geçmişteki acı deneyimini unutmamak ve bu deneyimden gerekli dersi almış olmak gerekiyor. Atalarımız, işte bu gerçeği acı deneyimlerle yaşadıkları içindir ki, “Tarihini bilmeyen, geleceğini bilemez” özdeyişini, bizlere, önemli bir miras olarak bırakmışlardır. Öte yandan, politika ya da diğer bir tanımla siyaset, halkların yaşamında yer etmiş çok önemli bir olgu, var oluşun simgelerinden bir tanesi, demokrasinin de olmazsa olmazı. İşte bu yaşamsal eylem, halk için değil, bireysel kazanımlar için yapıldığı vakit halkları felaketlere sürükleyen sonuçlara varılabiliyor. O yüzden niyet ve deneyim politikanın olmazsa olmazı. “Politik deneyim” ile “Politik ahkâm kesmek” farklı iki olgu… Ahkâm kesmek hayli kolay. ‘Ben olsam…’ diye başlar ve önceleri mantıklı gelen, fakat sonrasında da nice karmaşalara yol açan sığ bir çözümde – ki aslı çözümsüzlüktür – son bulur. Bu ‘son’, halkların üzerine yığılan felâketler silsilesinin de başlangıcı olmaktadır aslında… Çünkü kimi zaman ‘çözüm’ diye ortaya konulan teslimiyet ve feragattir zira at gözlükleri yanları ve yanlardan gelebilecek tehlikeleri göstermez. Kaan Cenk Adasoy’un uzun süreli araştırmaları sonucu yazdığı Doğu Akdeniz’de Satranç – Küresel güç odağında Kıbrıs sorunu ve bölgesel enerji denklemi adlı incelemesi, olaylara, yaşanmakta olan politik oluşum ve gelişmelere ve bölgedeki güç dağılımına geniş açıdan bakılarak hazırlanmış mükemmel bir inceleme. Bu çalışma içinde yer alan “Avrupa Birliği ve Kıbrıs Sorunu, Kıbrıs’ın Türkiye için jeostratejik önemi, 1968’den beri yürütülen müzakereler ile Doğu Akdeniz (Eastmed) Boru Hattı ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik güç dengelerine etkisi” başlıklı bölümler, tarihi ve günümüz siyasetindeki gerçekleri basit ve anlaşılır bir dille okuyucuya sunarken, araştırmacılara önemli bir kaynak kazandırılıyor. Konuya ilgi duyan akademisyen, araştırmacı, basın mensubu ve siyasilerin Kaan Cenk Adasoy’un büyük emeklerle hazırladığı bu eseri keyifle okuyacağından eminim.

Amiral Cem Gürdeniz / Emekli Tümamiral

21. Yüzyıl Türk jeopolitiğinin ağırlık merkezi denizler, yani Mavi Vatan’dır. Bu kapsamda Doğu Akdeniz mücadelenin merkezidir. Gerek ABD’nin kenar kuşak jeopolitiği gerekse Akdeniz’e çıkışı olan bağımsız kukla bir Kürdistan’ın önlenmesi üzerinden İsrail’in güvenliği ile 21’inci yüzyılın enerji mücadelesi penceresinden bakıldığında Türkiye’nin ulusal hak ve çıkarları Doğu Akdeniz’de İsrail ve Avrupa-Atlantik sistem ile çatışma rotasındadır. Gelecek kuşakların savunma güvenlik, refah ve mutluluğunu belirleyecek bu jeopolitik mücadelede iki unsur belirleyicidir. Birincisi gücünü ulusal savunma sanayiinden alan Cumhuriyet Donanması diğeri de 1974’ten sonra Anadolu’nun güneyden kuşatılmışlığına son veren KKTC’deki Türk askeri varlığıdır. O nedenle Anavatan, Yavru Vatan ve Mavi Vatan artık bütünleşme sürecine girmelidir. KKTC’nin federal yapı altında geleceği olamaz. Elinizdeki kitap Doğu Akdeniz’de oynanan jeopolitik satranca KKTC odaklı bir bakış sunuyor. Alternatif düşünce yolları açıyor. Akademik teoriler ile hayatın gerçekleri arasında dengeli bir yazımla karşımıza güncel bir değerlendirme çıkarıyor. Mustafa Kemal Atatürk döneminden sonra ilk kez, Mavi Vatan kavramı altında kendi jeopolitik tezini ortaya koyan Türkiye’de Kaan Cenk Adasoy gibi düşünce sahiplerinin çoğalması en büyük dileğimdir.

SÜTUNLAR

Scroll to Top