BOOKS
Kaan Cenk Adasoy
Chess in the Eastern Mediterranean
- Review:
Doğu Akdeniz, jeopolitik gerilimlerin, tarihsel çıkar çatışmalarının ve büyük güçlerin stratejik oyunlarının merkezinde yer alıyor. ‘Doğu Akdeniz'de Satranç’ adlı bu eser, bölgedeki enerji kaynaklarından deniz yetki alanlarına kadar uzanan karmaşık meseleleri satranç tahtasında oynanan bir oyun metaforuyla anlatıyor.
This book offers a perspective that will appeal not only to those interested in diplomacy and international relations, but also to those interested in history and politics. The moves of the great powers in the region are likened to chess pieces, providing readers with a deep strategic analysis. The balance of power, energy politics, alliances and enmities in the Eastern Mediterranean are the main axis of the book.
‘Doğu Akdeniz'de Satranç’, bölgeye dair bilgi edinmek isteyen herkes için günümüzün en güncel ve önemli meselelerini anlaşılır bir dille ele alıyor. Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Mısır ve büyük küresel güçlerin bölgedeki çıkarlarının nasıl şekillendiğini daha iyi anlamak için bu kitap, uzmanlar tarafından önerilen bir kaynak.
Soner Yalçın / Journalist-Author
Kaan Cenk Adasoy’un Kaynak Yayınları’ndan çıkan ‘Chess in the Eastern Mediterranean’ kitabını herkese tavsiye ederim…
Prof. Dr. Ata Atun / Political Advisor to the TRNC First and Third Presidents
Tarihini bilmeyen, gelecekte başına ne geleceğini ve kimlerle nasıl mücadele edeceğini bilmiyor demektir. Geleceği doğru şekillendirmek için geçmişteki acı deneyimini unutmamak ve bu deneyimden gerekli dersi almış olmak gerekiyor. Atalarımız, işte bu gerçeği acı deneyimlerle yaşadıkları içindir ki, “Tarihini bilmeyen, geleceğini bilemez” özdeyişini, bizlere, önemli bir miras olarak bırakmışlardır. Öte yandan, politika ya da diğer bir tanımla siyaset, halkların yaşamında yer etmiş çok önemli bir olgu, var oluşun simgelerinden bir tanesi, demokrasinin de olmazsa olmazı. İşte bu yaşamsal eylem, halk için değil, bireysel kazanımlar için yapıldığı vakit halkları felaketlere sürükleyen sonuçlara varılabiliyor. O yüzden niyet ve deneyim politikanın olmazsa olmazı. “Politik deneyim” ile “Politik ahkâm kesmek” farklı iki olgu… Ahkâm kesmek hayli kolay. ‘Ben olsam…’ diye başlar ve önceleri mantıklı gelen, fakat sonrasında da nice karmaşalara yol açan sığ bir çözümde – ki aslı çözümsüzlüktür – son bulur. Bu ‘son’, halkların üzerine yığılan felâketler silsilesinin de başlangıcı olmaktadır aslında… Çünkü kimi zaman ‘çözüm’ diye ortaya konulan teslimiyet ve feragattir zira at gözlükleri yanları ve yanlardan gelebilecek tehlikeleri göstermez. Kaan Cenk Adasoy’un uzun süreli araştırmaları sonucu yazdığı ‘Chess in the Eastern Mediterranean – Küresel güç odağında Kıbrıs sorunu ve bölgesel enerji denklemi’ adlı incelemesi, olaylara, yaşanmakta olan politik oluşum ve gelişmelere ve bölgedeki güç dağılımına geniş açıdan bakılarak hazırlanmış mükemmel bir inceleme. Bu çalışma içinde yer alan “Avrupa Birliği ve Kıbrıs Sorunu, Kıbrıs’ın Türkiye için jeostratejik önemi, 1968’den beri yürütülen müzakereler ile Doğu Akdeniz (Eastmed) Boru Hattı ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik güç dengelerine etkisi” başlıklı bölümler, tarihi ve günümüz siyasetindeki gerçekleri basit ve anlaşılır bir dille okuyucuya sunarken, araştırmacılara önemli bir kaynak kazandırılıyor. Konuya ilgi duyan akademisyen, araştırmacı, basın mensubu ve siyasilerin Kaan Cenk Adasoy’un büyük emeklerle hazırladığı bu eseri keyifle okuyacağından eminim.